Pemilik Bisnes Susah Lulus Loan? Ini Tips Mudah Lulus Loan

Susah ke orang bisnes nak lulus loan? Sudah pasti kita mahu mengembangkan empayar bisnes kita dengan lebih luas. Namun, kita gagal menarik minat pelabur dan tiada dana. Jadi cara untuk mendapat dana ialah dengan membuat loan atau pinjaman bank.

Yang kita ketahui, bank tidak senang-senang lulus loan dari pemilik bisnes. Mereka akan check dulu sama ada syarikat anda itu mampu membayar balik hutang atau tidak dengan melihat statement bank.

Jadi kalau anda pernah apply loan, tapi susah nak lulus boleh follow tips dari Pejuang Usahawan.
====================================

Cuba try tips ni :

1. Buka company untuk jalan kan business

2. Buka bank account untuk business. Tak kisah enterprise atau sdn bhd pun. Pastikan semua duit sales masuk company bank account

3. Tetapkan berapa gaji nak di ambil. Pastikan consistent every month. Gaji mesti logik dengan harga rumah yang nak dibeli

4. Masuk kan gaji ke account personal saving.

5. Keluarkan payslip setiap bulan. Pasti kan semua potongan ditunjuk kan dalam payslip. (Potongan EPF, SOCSO atau PCB)

4. Carum epf tak wajib untuk busines owner. Tapi sebaik nya mencarum. Selepas setahun pastikan declare cukai untuk personal. Ini memang wajib kepada owner business.

5. Sebaik nya ada saving di Tabung Haji atau ASB. (Memudahkan loan untuk lulus)

Cuba try. Tapi CCRIS harus lah cantik dan DSR jangan BURST.

ARTIKEL DI ATAS DISUMBANGKAN OLEH Pejuang Usahawan. BOLEH IKUTI BELIAU DI SINI.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *